INTRO

Luister Demo's

LISTEN

CONCERT AGENDA

O.BA.O  trio

Herbert de Jonge - piano / synthesizer
Chiel Dhont - contrabas / dwarsfluit
Hans Houtman - drums / percussie

concerten in de periode van december. 2009 t/m  februari 2010

met inspirerende / unieke gasten langs diverse podia:

---

MAHOGANY HALL
Edam op donderdag 10 december
Strandbadrestaurant Edam
Zeevangszeedijk 7A 1135 PZ Edam
bijzondere gast de tenor-saxofonist Joe McPhee uit New York
---
- Foto: www.herstelwerkzaamheden.nl -
obao kwintet
O.BA.O.-trio in BIMHUIS

Amsterdam op vrijdag 8 januari
www.bimhuis.nl
Piet Heinkade 3
1019 BR Amsterdam
020 7882150
Routebeschrijving zie www.bimhuis.nl

met de
spannende Braziliaanse tenor-saxofonist Yedo Gibson
en
trombonist Wolter Wierbos
(
met een fenomenaal klank-beel)
daanvang 20.30 uur

---


't Veem / Amsterdam
'ToetsDesTijdsatelier/vide Het Veem / Jan van der Sangen
zondag 28 februari 2010
gebouw 't Veem / van Diemenstraat 410 / 412 /1013 CR Amsterdam
reserveren: via 020 - 638.5288
aanvang; 15.00 uur
tot 17.00 uur

trio - concert door O.BA.O
met Herbert de Jonge op een van de mooiste grand-piano's die er zijn


---

Jazzclub Hardenberg
Hardenberg (Ov.)zondag 7 maart
in theater
de Voorveghter
Badhuisplein
aanvang 16.00 - 18.00 uur
O.BA.O met als gast de betoverende Finse violiste en zangeres
Mirella Pirskanen
O.BA.O GOES
ACCOUSTIC & ELECTRIC

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


------------------------------------------------------

CD-opnames & producties in onze O.BA.O-muziekstudio in Amsterdam

 1.         een 'hommage-CD' aan onze vriend & collega muzikant, in februari 2006 overleden saxofonist Elton Dean

Elton was bandlid en grote inspirator van de beroemde Engelse jazz / popgroep ‘Soft Machine’ uit de jaren 70.

De CD hoes van deze CD wordt voorzien van een covertekening van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Peter van Drumpt. Van Drumpt maakte ooit eerder de cover van het voormalige O.AA.O op de  Lp-Improvisations uit 1981

Elton Dean trad meerdere malen op in Nederland op uitnodiging van O.BA.O met o.a. concerten op het Haagse ‘North Sea Jazz Festival’ en enkele malen in het Bimhuis te Amsterdam (zie O.BA.O – CV).

2.         een O.BA.O  'demo-CD' met bewerkingen van 'Herbie Hancock'-stukken in samenwerking met de sopraan & altsaxofonist Paul Weiling. Deze demo wordt uitgevoerd met een covertekening van de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Gilberto Zorio.

3.
        O.BA.O presentatie op de ‘Jazzinformatiemarkt’ in Het Bimhuis te Amsterdam op 8 december 2006O.BA.O met Paul Weling (l.), jan. 2009 - foto Els Dekker


O.BA.O English text
Last release:
DvD - 2004: 'O.BA.O 25 years of Jazz & improvised music'
bestellen/to order / look in blue stroke left side up
O.BA.O is een zeer hechte groep op het gebied van de geïmproviseerde muziek in Nederland. Gedurende ruim 30 jaar hebben de muzikanten Herbert de Jonge, Chiel Dhont en Hans Houtman een manier van musiceren en improviseren ontwikkeld, die een natuurlijke synthese is van Amerikaanse jazz en twintigste-eeuwse Europese klassieke muziek. De ritmische en harmonische veranderingen zijn bij O.BA.O een collectief gebeuren en worden niet afgedwongen door een leider.
Hun muziek kenmerkt zich door een grote flexibiliteit: variatie in dynamiek, spanning tussen tonaliteit en atonaliteit, afwisseling van rubato en polyritmiek.

 Luister Demo's

LISTEN
DvD - O.BA.O. - 25 years of Jazz & improvised music, Arnold Vogel Productions label Jazz Zien - 2004 - € 20,-

CD - 'Beyond the Edge', O.BA.O. meets Luc Houtkamp - distribution: EWM-Music - 2003  / € 10,-
(luister demo's: hoppop - flow & gongsong)

CD - O.BA.O. meets Ab Baars, Challenge Records - 1996
(luister demo: .abstrackt - jarretel & EM...)   uitverkocht

CD - Planet Earthscapes Improvisations: I. II. III. IV. Michiel Czn. Dhont , piano - 1996 / € 10,-
(luister demo: planet earthscapes)

LP - Improvisations / Album O.AA.O. + Rinus Groeneveld & Wiel Coonen, Attaca - 1981  /  veel foto's en hoes schilderij van Nederlands beeldend kunstenaar Peter van Drumpt.
Collector's item!  /  € 20,-
 
Featuring
 CONCERTEN
maart 2009Luc Houtkamp en Elton Dean


Chiel Dhont / contrabas

O.BA.O.
trio


Herbert de Jonge / piano
& keyboards


Hans Houtman / drums
Tijdens optredens in binnen- en buitenland zagen veel solisten het als een uitdaging om met O.BA.O te spelen. Onder hen: Sean Bergin, Kees Smit, Maarten van Noorden, Hans Dulfer, Willem van Manen, Willem Breuker, Ab Baars, Theo Loevendie, Corrie van Binsbergen, Luc Houtkamp en Tobias Delius. Paul Weiling en Buitenlandse gasten: Elton Dean - saxello (Soft Machine), Keith Tippett - piano, Nils Landgren - trombone, Keshavan Maslak - reets en Joe Giardullo - reets, Joe McPhee - tenorsaxophone / pockettrumpet.
BOEKINGEN:
06 1569 6030
Hans Houtman
of

06 2488 7166
Herbert de Jonge
of
06 1010 8558
Chiel Dhont


DvD - O.BA.O - 25 years of Jazz & improvised music, Arnold Vogel Productions, label Jazz Zien - 2004 Featuring the UK saxello player Elton Dean and the Dutch tenorplayer Luc Houtkamp.

Een uur impressies van BIMhuis- en andere concerten, studio-opname en live interviews met opnamen van 25 jaar Jazz & geimproviseerde muziek. Een film over commitment en muzikale passie.


O.BA.O en Luc Houtkamp


vlnr: Herbert de Jonge, Luc Houtkamp, Michiel Czn. Dhont, Hans Houtman

In 2004: O.BA.O featuring Boy Edgar winnaar Luc Houtkamp met de CD 'Beyond the Edge'
O.BA.O - Featuring tenorsaxophoneplayer Luc Houtkamp in concerts and released in 2004 the CD 'Beyond the Edge'

Luc Houtkamp (tenorsax/1953) is een zeer krachtige blazer en een meester op zijn instrument. Met grote concentratie en inzet tovert hij zijn toehoorders fascinerende landschappen van geluid voor. Houtkamp is integer in zijn muzikale opvatting.
Het is voor hem als improvisator belangrijk nieuwsgierig en verbaasd te blijven over de uitingen van de eigen creativiteit. Dit levert een markante, hoekige speelstijl op, waarbij gemakzucht geen plaats heeft.
O.BA.O heeft door de jaren heen een stijl ontwikkeld, waarin op een oorspronkelijke manier Europese klassieke- en geïmproviseerde muziek geïntegreerd is met de pulse van de Amerikaanse jazz.
Zelfs binnen het kader van één muziekstuk kan de stijl zich op een vanzelfsprekende manier ontwikkelen van een "groovee" blues naar een strenge abstracte atonaliteit. De muzikanten van O.BA.O durven zich door hun eigen muziek te laten raken, waardoor deze de kans krijgt boven hen uit te stijgen.
De samenwerking van O.BA.O en Luc Houtkamp levert verassende resultaten op, niet in de laatste plaats voor de muzikanten zelf. Het muzikale verhaal lijkt niet te ontstaan als een optelsom van de individuele bijdragen, maar vanuit een autonome impuls van wat er "gezegd" wil worden.
Solo's, duo's, trio's en collectieven worden met elkaar afgewisseld. De muzikale contrasten, die voortkomen uit de verschillende stijlelementen, worden gewogen en met elkaar verzoend. De muziek kenmerkt zich uiteindelijk door een gepassioneerde en soms genadeloze eerlijkheid.

Meer over Houtkamp op: www.xs4all.nl/~xorluc

naar boven

LP - Improvisations / Album O.AA.O. + Rinus Groeneveld & Wiel Coonen, Attaca - 1981
collector's item!

Description and pictures will follow (01-2005).
naar boven


INTRO - concerten&producties - cv's muzikanten - recensies

 

improvised music, an image of O.BA.O. in concert,
acrylic on canvas, 200 x 150 cm
painted by Michiel Czn. Dhont

 

PAUL WEILING   alt- en sopraansax

 

werkte al op zijn twintigste als professioneel muzikant in Duitsland. In 1984

verhuisde hij naar Nederland waar hij als "uitvoerend musicus" afstudeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 1985maakt hij deel uit van internationale groepen en projecten die experimenteren met hedendaagse improvisatietechnieken, amerikaanse jazztraditie en wereldmuziek.

 

Weiling deed voor het eerst van zich spreken door tournees, radio- en CD opnames met ‘VogelVijf ‘ o.l.v.Tjitze Vogel, Niko Langenhuijsen en zijn groep ‘Caoutchouc’ en het ‘Nikos Tsilojannis Kwartet’. Door de pers wordt hij geprezen om zijn "..bijzondere, harmonisch krachtig ondersteunde lyriek..." (Jan Rensen) en als "...een blazer, die uit verworvenheden uit de traditie naast een eigen geluid een eigen idioom heeft gecreëerd..." (Cor Bannink).

 

In 1994 startte hij zijn eigen groep, het ‘Paul Weiling Trio’, "waarmee hij niet-alledaagse structuren en ritmes omspeelt met een spannende combinatie van vrijheid en vormgevoel" (Frank van Herk). Drie jaar later produceerde hij zijn eerste CD als bandleider voor het Nederlandse label VIA records. Op ‘New Amsterdam Reflections’ wordt het trio vergezeld van de New Yorkse slide- gitarist Dave Tronzo. De CD werd gepresenteerd tijdens een Europese toernee met onder meer optredens op internationale festivals zoals het North Sea Jazz Festival te Den Haag.

 

In 2002 verscheen zijn tweede CD ‘New World Music’  van Global Axis,

een bijzondere combinatie van saxofoon  met piano / keyboard, stem en percussie. De groep  speelt met de intense ritmiek van een wereldmuziek orkest, de intieme klank van een kamermuziek ensemble en fusion-achtige pop sounds. “Het kwartet valt vooral op door de wisselrollen van solist(en) en begeleider(s). Niemand is de baas. .. “(Rinus van der Heijden, Brabants Dagblad)

  Momenteel is Paul Weiling actief met o.a. ‘Het Ming Principe’ (Chinese geïmproviseerde muziek) en een nieuw eigen project, het flamenco-jazz ensemble Compasión met onder andere zanger Carlos Denia Moreno.

  Naast zijn werk als uitvoerend musicus is Paul Weiling hoofdvakdocent saxofoon / geïmproviseerde muziek aan het Brabants Conservatorium, Tilburg.

 Voor meer informatie kijk op www.paulweiling.info


Zaut brengt Garcia Lorca
in

Federico Garcia Lorca

- een gevoelige Spaanse dichter en toneelschrijver die impressies en depressie beeldend in taal en ritme vorm gaf - werd op 19 augustus 1936 vermoord, 38 jaar oud, een maand nadat Spanje in een burgeroorlog verwikkeld raakte, niet ver van zijn geboortedorp Fuente Vaqueros.

Al geruime tijd willen nazaten van gefusilleerden de massagraven openen en de doden herbegraven om ze te eren en met het fascistische verleden van het Franco regiem in het reine te komen.
Deze tragedie in Spanje is nooit door het Spaanse volk aanvaard en verwerkt.

laatste optreden:

music/poetry

zon. 16 Nov. '08
in Deventer

Entree vrij

Jilles Waagmeester: voordracht

Alex Brusse
: alt sax, klarinet en dwarsfluit

Michiel Dhont
: contrabas

Jan Wolfkamp
:
drums / percussion

In het 110ste geboortejaar van Federico Garcia Lorca brengt ZAUT gedichten en proza van Garcia Lorca.

"El Amor oscuro y una Guerra civil"
  De geheime Liefde en een Burgeroorlog

zon. 16 Nov. 2008
aanvang  uur 15.00

Brinkgreven,
Nico Bolkesteinlaan 1, Elisabethskapel in gebouw 18, Deventer


Entree vrij -

ZAUT brengt composities van Alex Brusse en  gedichten van Jilles Waagmeester met dezelfde passionele onderwerpen.
Zaut speelt eigentijdse jazz en werk van Eric Dolphy en Yusef Lateef. Met ge-improviseerde solo's en lyrische verstilde momenten.

Het nieuw programma is een vervolg op eerdere Zautlabs uitgevoerd in het Zaut der Aarde in Deventer.
Met pop- en jazzmusici en proza van Brecht, Charms, Johnny van Doorn, Kafka en Jacob ReviusBOEKINGEN
 bij alexbrusse@hotmail.com

Meer Zaut...